24 مرداد 1394 - 11:55 شناسه خبر: 3049 نسخه چاپی

برنامه هایی برای بهبود بازار شیر

برنامه هایی برای بهبود بازار شیر
دولت به شیر یارانه بدهد تا مردم توانایی خرید این محصول را داشته باشند. این راهکار از سوی لبنیاتی‌ها در حالی مطرح می‌شود که دولت اعلام کرده ت ...

دولت به شیر یارانه بدهد تا مردم توانایی خرید این محصول را داشته باشند. این راهکار از سوی لبنیاتی‌ها در حالی مطرح می‌شود که دولت اعلام کرده توانایی یارانه دادن به این بخش را ندارد. از سوی دیگر آنها نیز معتقدند که اگر یارانه‌ای به این بخش اختصاص نیابد و شیر به صورت تضمینی از دامدار خریداری نشود بسیاری از دامداری‌ها ضرر کرده و تعطیل می‌شوند.
به گزارش کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از روزنامه گسترش صمت، پرونده تعیین قیمت لبنیات در سال ??، فروردین امسال به ستاد تنظیم بازار رفت تا براساس افزایش ?درصدی هزینه‌های تولید، این ستاد درباره نرخ این محصولات در امسال تصمیم‌گیری کند.

در این زمینه رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی، اظهار کرد: با افزایش نرخ انرژی، دستمزدها، حمل‌ونقل و... در امسال، هزینه تمام‌شده فرآورده‌های لبنی در مجموع ?درصد افزایش یافته است. با این حال در خردادماه امسال باز هم موضوع افزایش قیمت لبنیات مطرح شد و فعالان این بخش درخواست افزایش قیمت را به دولت و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ارائه کردند. این درحالی بود که به گفته برخی کارشناسان، این بازار کشش افزایش قیمت ندارد و در صورت موافقت دولت و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با افزایش قیمت این محصول، میزان مصرف مردم از این محصول نیز کاهش خواهد یافت و این به معنی تاثیری منفی در بازار لبنیات خواهد بود.

احمد مقدسی، رییس انجمن صنفی گاوداران نیز در این‌باره اظهار کرد: سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان تاکنون اقدام موثری در جهت اجرایی کردن مصوبه خرید شیرخام به نرخ ???? تومان انجام نداده است. درحال‌حاضر کارخانه‌های صنایع لبنی شیرخام را از دامداران حداکثر ???? تومان خریداری می‌کنند، ضمن اینکه متوسط کشوری قیمت خرید این کالا از سوی کارخانه‌های لبنی ???? تومان است.


قانون را رعایت کنیم
در همین زمینه مدیرعامل اتحادیه دامداران با ارائه ?راهکار برای بهبود وضعیت تولید و بازار شیر گفت: به جای دور زدن قانون و مطرح کردن مطالب جدید که به هیچ عنوان شاید قابل اجرا نباشد باید قانون را رعایت کرد. در واقع اگر قانونی وجود داشته باشد و به آن تمکین نکنیم چگونه می‌شود انتظار داشت راه‌هایی را انتخاب کنیم که نتیجه‌بخش باشد. بنابراین اعتقاد داریم بهترین راه استناد به ماده ?? قانون افزایش بهره‌وری است که ما به تولیدکننده بگوییم شیر را تولید کند و ما نیز محصول را با قیمت تضمینی خریداری می‌کنیم.
سعید سلطانی سروستان بیان کرد: نخستین راهکار این است که دولت به شیر یارانه دهد تا مردم بتوانند این محصول را بخرند، چراکه در این صورت سلامتی مردم تضمین شده و از سوی دیگر بیماری‌ها کمتر می‌شود و شاهد افت هزینه‌های درمان برای دولت نیز هستیم. به گفته او، درحال‌حاضر بسیار شنیده می‌شود که تخت‌های بیمارستان‌ها افزایش یافته این در حالی است که باید در بحث سلامت به اندازه‌ای رشد کرده باشیم که تعداد تخت‌های بیمارستان کاهش یابد و از سوی دیگر به فکر پیشگیری باشیم و نه به فکر درمان؛ چون پیشگیری مقدم بر درمان است.

سلطانی‌سروستانی با اشاره به راهکار پیشنهادی دوم تصریح کرد: راهکار دیگر خرید تضمینی شیر از سوی دولت است و راهکار سوم نیز این است تا دامداران را آزاد بگذاریم که در این شرایط کسانی که می‌توانند ادامه فعالیت دهند و کسانی هم که نمی‌توانند کار خود را تعطیل کنند. البته این مورد، بروفق مراد دولت نخواهد بود چون در این صورت احتمالا واحدهای بسیاری تعطیل می‌شوند و دولت نیز باید برای تامین نیاز لبنیاتی مردم دست به دامان خارجی‌ها شود. ضمن اینکه در این شرایط هرچقدر قیمت زیرنرخ تعیین شده باشد شرایط برای تعطیلی دامداری‌ها فراهم می‌شود.

وی با اشاره به اینکه متولی تعیین قیمت شیر وزارت جهاد کشاورزی است تصریح کرد: ما در افزایش قیمت محصولات لبنی نقشی نداریم و فقط تولیدکننده شیر خام هستیم. اما آنچه مهم است این است که اگر دستگاه متولی قیمت تضمینی شیر را ????تومان تعیین کرد باید به هرطریقی این قیمت را برای محصولات تولیدکننده یا دامدار اجرایی‌کند. در واقع، دامدار نباید تاوان گرانی لبنیات را در بازار بدهد حالا اگر سلامتی مردم برای دولت مهم است باید کاری کند که میزان مصرف هم برای مردم کاهش نیابد و این‌کار راهی جز خرید تضمینی یا دادن یارانه ندارد.

سلطانی‌سروستانی با بیان اینکه برای خرید تضمینی شیر با قیمت ???? تومان نامه‌ای به وزارت جهاد کشاورزی نوشتیم، ادامه داد: در این نامه از وزیر جهاد کشاورزی درخواست کردیم این روند تا پایان تیرماه ادامه یابد و از سوی دیگر بتوانیم ?کالای پایدار شیر خشک و پنیر را در قالب این طرح ارائه کنیم و پنیر را به کشور روسیه که به‌تازگی درخواست واردات از ایران را داشته صادر کنیم. بنابراین با این سازمان به تفاهم رسیدیم که این امر تا پایان شهریور قطعی است.


لزوم اجرای نرخ خرید تضمینی شیر
مدیرعامل اتحادیه دامداران از دولت خواست تا پایبند اجرای قیمت خرید تضمینی شیر باشد و در این باره به قوانین مرتبط با این حوزه استناد کرد و گفت که محصولات کشاورزی از طریق بورس قابل عرضه است و براساس قانون دولت موظف به پرداخت مابه‌التفاوت خرید در خریدهای کمتر از نرخ تضمینی است.

سلطانی‌سروستانی، در باره افزایش قیمت شیر و گرایش دامداران به بالا رفتن قیمت عنوان کرد: به عنوان نماینده دامداران اعلام می‌کنم اعتقاد ما بر این است که باید به نحوی در باره قیمت شیر تصمیم‌گیری شود که ادامه فعالیت دامداران با مشکل مواجه نشود، قانونگذار در این زمینه تعیین تکلیف کرده است.

سروستانی گفت: مصرف‌کننده شیر با هر افزایش قیمت واکنشی نشان می‌دهند و این موجب ضرر کارخانه‌های تولید شیر و محصولات لبنی می‌شود و زمانی‌که عرضه از تقاضا پیشی گیرد در نهایت به ضرر دامداران خواهد بود.

وی یادآور شد: ماده ? قانون هدفمندی یارانه‌ها در رابطه با هدفمندی یارانه و ماده ? همین قانون نیز به موضوع پرداخت قسمتی از درآمدها به تولیدکنندگان اشاره شده و در قانون افزایش بهره‌وری مصوب سال ?? مجلس شورای اسلامی نیز به مقوله شیر در ماده ?? به صراحت آمده است که تولیدکنندگان می‌توانند محصولات کشاورزی خود را از طریق بورس عرضه کنند و اگر قیمت خرید کمتر از نرخ خرید تضمینی باشد دولت مابه‌التفاوت را پرداخت کند.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران همچنین در باره اقدام ستاد تنظیم بازار نیز عنوان کرد: ستاد کارخانجات را به خرید ???? تومان برای هر لیتر شیر با نرخ مصوب موظف کرد و آخرین اعلام این ستاد افزایش نیافتن نرخ محصولات لبنی بوده است.

سروستانی همچنین به اهمیت قانونی بودن مصوبه نرخ شیر صحه گذاشت و افزود: بهتر این است که مسیر قانونی برای قیمت‌گذاری شیر از سوی خود دولت عملیاتی شود و خرید تضمیمی شیر که نه تنها غذا که در حکم دارو برای مردم است، در اولویت قرار گیرد و تولیدات روند خود را حفظ کند و به این صنعت آسیب وارد نشود.

وی در رابطه با افزایش قیمت جو به عنوان واحد علوفه‌ای و تاثیر آن بر محصولات لبنی و دامی اظهار کرد: تغییرات قیمت این محصول بر نرخ سایر نهاده‌ها تأثیرگذار است به ویژه بر روی نرخ ذرت که به موازات همدیگر افزایش قیمت دارند و با توجه اینکه این دو محصول حدود ??درصد کنستانتره را تشکیل می‌دهد، اگر با قیمت کمتری عرضه شود، می‌تواند موجب پایین آمدن عرضه کنستانتره باشد و درنهایت قیمت تمام‌شده را کاهش می‌دهد.


متخلفان محکوم به بازگرداندن قیمت
به گفته برخی فعالان بازار لبنیات اما این بازار قصد افزایش قیمت را ندارد. عضو انجمن صنفی صنایع لبنی گفت: صنایع لبنی همچنان قصد افزایش قیمت لبنیات را ندارد و هر کسی قیمت محصولاتش را افزایش دهد به حکم قانون یا بازار مجبور به بازگرداندن آن می‌شود.

محمد فربد در این رابطه به ایسنا گفت: صنایع لبنی همچنان معتقدند که با توجه به شرایط کنونی بازار و نبود کشش برای افزایش قیمت، نمی‌توانند قیمت محصولات‌شان را بالا ببرند. وی افزود: گر چه نمی‌توانیم به صنعتی تکلیف کنیم که قیمت محصولاتش را افزایش ندهد اما اگر کسی بدون مجوز و بدون قابلیت دفاع، قیمت محصولاتش را افزایش داده باشد سازمان‌های نظارتی مانند سازمان حمایت مصرف‌کنندگان باید با این متخلفان برخورد کنند.حال باید دید که دولت و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و در نهایت فعالان و تصمیم‌گیران بازار لبنیات چه تصمیمی برای این بازار اتخاذ می‌کنند؛ اما آنچه در این تصمیم‌گیری مهم است این است که دامداران و کارخانه‌های لبنیاتی دچار ضرر و تعطیلی نشوند و از سوی دیگر مصرف‌کنندگان نیز توانایی خرید این محصول را داشته باشند. به عبارت دیگر این تصمیم‌گیری باید به گونه‌ای باشد که براساس ضرب‌المثل معروف: «نه سیخ بسوزد و نه کباب».